De uitvoeringstermijn – enkele zaken om mee rekening te houden

1 januari 2020

De uitvoeringstermijn is de periode waarbinnen een bouwproject wordt afgewerkt. Het is niet verplicht om deze termijn in het contract op te nemen (tenzij het gaat om een sleutel-op-de-deur project), maar toch wordt die meestal in de offerte vermeld.

Start uitvoeringstermijn

De uitvoeringstermijn start pas wanneer de aannemer zijn werken aanvat.

Vergeet niet dat er nog een hele voorbereiding aan voorafgaat. Bijvoorbeeld: plannen tekenen, lastenboek opmaken, bouwaanvraag indien, wachten op goedkeuring, eventuele aanpassingen doorvoeren, enz.

Voordat men effectief met de werken start, zijn er al enkele maanden verstreken.

Richttermijnen

De uitvoeringstermijn van elk gebouw is verschillend. Want elk project is uniek. Toch kunnen we enkele richttermijnen geven.

De realisatie van een cascowoning (wind- en waterdicht) neemt ongeveer 5 maanden in beslag. Deze termijn geldt vanaf de start van de bouwwerken, dus na de goedkeuring van de bouwaanvraag.

Reken ongeveer 1 jaar voordat de woning schilderklaar is. Een goed jaar na de eerste grondwerken kan je dus verhuizen.

Wat beïnvloedt de uitvoeringstermijn?

Bovenstaande termijnen geven slechts een indicatie. Er zijn verschillende factoren die de uitvoeringstermijn beïnvloeden:

  • Het weer: extreme windsnelheden die de werken te gevaarlijk maken, een te lage temperatuur voor het gebruik van bepaalde producten, enz.
  • Materiaaltekorten: zoals het tekort aan PIR en PUR-isolatie in 2017.
  • Wijzigingen in het ontwerp: grote wijzigingen moeten goedgekeurd worden en kunnen voor vertragingen zorgen.